Održan sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

od admin

Zajedničkim snagama sa Sindikatom Porezne uprave Hrvatske, Sindikatom djelatnika u vojsci i državnim službama te Sindikatom pravosudne policije Hrvatske, pokrenuli smo inicijativu za promjenom Zakona o reprezentativnosti pokušavajući odobrovoljiti i reprezentativne sindikate da nam pruže podršku i pokažu dobru volju da se navedene sindikate kao većinske u svojim ministarstvima i službama vrati u pregovarački odbor u pregovorima za slijedeći kolektivni ugovor.

U četvrtak, 16. veljače 2017.g., u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održao se sastanak u vezi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojem su prisustvovali predstavnici ministarstva, tri reprezentativna sindikata te Carinski sindikat Hrvatske, Sindikat Porezne uprave Hrvatske, Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama i Sindikat pravosudne policije Hrvatske. Zajedničkim snagama pokrenuli smo inicijativu za promjenom Zakona o reprezentativnosti pokušavajući odobrovoljiti i reprezentativne sindikate da nam pruže podršku i pokažu dobru volju da se navedene sindikate kao većinske u svojim ministarstvima i službama vrati u pregovarački odbor u pregovorima za slijedeći kolektivni ugovor.

Unatoč izjašnjavanjima kako nemaju ništa protiv da se navedene sindikate vrati u pregovarački odbor, na prijedlog upućen Sindikatu policije Hrvatske da povuku zahtjev za prebrojavanjem s kojim nas zbog diskriminirajućeg Zakona o reprezentativnosti direktno i svjesno izbacuju iz pregovora, ostali smo bez odgovora.

Naime, 02. veljače 2017.g. na mrežnim stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava objavljen je Javni poziv sindikatima za prebrojavanje povodom zahtjeva Sindikata policije Hrvatske unatoč dogovorima da ćemo ići u izmjenu postojećeg Zakona i da se neće ići u prebrojavanje. Iz saznanja kojima raspolaže CSH Javni poziv je objavljen na temelju zahtjeva Sindikata policije Hrvatske iz srpnja 2016.g. Slijedom navedenog CSH je odmah reagirao prema Povjerenstvu za utvrđivanje reprezentativnosti prigovorom u kojem tražimo poništavanje Javnog poziva jer smatramo da u postupku objave Javnog poziva, što uključuje i određenje načina i sadržaja podataka određenim Javnim pozivom, Povjerenstvo nije postupilo sukladno Zakonu. Zakonom o reprezentativnosti Povjerenstvo je bilo dužno u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva Sindikata policije Hrvatske objaviti Javni poziv što nisu učinili već se poziv objavljuje za 6 mjeseci. Po kojem Zakonu i na čiju inicijativu, nitko ne zna s obzirom da informacije o podnošenju zahtjeva ne pišu u Javnom pozivu.

Velikih zaključaka sa sastanka nema, konstantno se pretresa ˝iz šupljeg u prazno˝. Reprezentativni sindikati pomalo sa strahom promatraju i iščekuju rasplet događaja uz floskulu ˝mi u načelu nemamo ništa protiv˝, prema navodima predstavnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava izmjenu zakona će pokrenuti, a nama preostaje da se i dalje borimo u ovom nepravednom sustavu.

Cijela priča između ˝zacementiranih˝ sindikata u pregovaračkom odboru koji načelno nemaju ništa protiv sudjelovanja i nas ˝ostalih˝ sindikata u pregovorima s vremenom sve manje drži vodu kada se usporedi ono što izjavljuju i ono što čine. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava se izjasnilo pozitivno oko izmjene postojećeg Zakona te su spremni pokrenuti i samu izmjenu. Koliko su spremni na to preostaje vidjeti.

Postavljaju se pitanja kome i zašto ne odgovara izmjena Zakona tj, kome odgovara postojeći, nadasve apsurdan zakon?! Kome odgovara da kompletna ministarstva s pojedinim specifičnim službama nemaju svoje većinske predstavnike u pregovaračkom odboru? Kome je u interesu da za sve državne službenike i njihova prava pregovaraju dva policijska sindikata? Tko ima koristi od ovakvog zakona?! Carinici, poreznici, zaposleni u vojsci i pravosudnoj policiji zasigurno ne.

Možda vam se svidi