Sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

od admin

Carinski sindikat Hrvatske, Sindikat Porezne uprave Hrvatske, Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama te Sindikat pravosudne policije Hrvatske pokrenuli inicijativu za vraćanjem u pregovarački odbor radi pregovaranja za novi Kolektivni ugovor.

U četvrtak, 16.veljače 2017., u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s početkom u 11,30 sati, održati će se sastanak u vezi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na poziv Ministarstva, a na inicijativu tzv. malih sindikata kojima je diskiminirajućim Zakonom o reprezentativnosti oduzeta mogućnost participiranja u pregovorima za Kolektivni ugovor.

Zanimljivo je da su Zakonom o reprezentativnosti epitet ˝mali sindikati˝ dobili svi sindikati koji zastupaju čak i kompletna ministarstva i službe te za svih nas pregovaraju dva policijska sindikata i sindikat za koji nije utvrđeno koliko uistinu ima članova u državnoj upravi.

Vjerujemo da će se na sastanku postići dogovor da u pregovorima sudjeluju i predstavnici Carinskog sindikata Hrvatske, Sindikata Porezne uprave Hrvatske, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama i Sindikata pravosudne policije Hrvatske jer po svemu sudeći pozitivan ishod ovisi isključivo o dobroj volji i interesima tri reprezentativna sindikata za koje je pitanje hoće li se tako lako odreći ekskluzivnog prava u krojenju Kolektivnog ugovora za sve državne službenike, a navedeni sindikati nisu tako ˝mali˝ kada se uzme u obzir da zastupaju čak i kompletna ministarstva.

Razum nalaže da bi dobar i jači pregovarački odbor koji bi iznjedrio kvalitetan Kolektivni ugovor na korist državnih službenika bio logičan dogovor i ishod sastanka. S obzirom na činjenice očekujemo da sindikalna solidarnost i prava radnika budu na prvom mjestu svim sindikatima uključujući i reprezentativne na čije mišljenje i dobru volju se čeka.

Kroz sudjelovanje u pregovaračkom odboru sindikatima bi bilo vraćeno i zajamčeno ispunjenje njihove temeljne uloge i svrhe postojanja, a to je sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju i direktno ostvarivanje boljih uvjeta za sve državne službenike.

Možda vam se svidi