Završen još jedan krug pregovora, sindikati otkrili kakva su im očekivanja

od admin
Upitan za pojašnjenje svoje jutrošnje izjave da ne žele bit taoci javnih službi, Jagić je rekao kako su se već neke stvari mogle dogovoriti.

Izvor: http://www.vecernji.hr/hrvatska/povecanje-place-za-sest-posto-nastavljen…

Nakon još jednog kruga pregovora Vladinog pregovaračkog tima sa sindikatima državnih službi održanog u petak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nema konačnog dogovora o rastu osnovice plaća sukladno sporazumu kojim je predviđen njihov rast vezano uz rast BDP-a, a nastavak razgovora predviđen je za iduću srijedu.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon pregovora kako su razgovarali o mogućnostima realizacije sporazuma kroz duže ili kraće vrijeme.

Došli smo na pola puta do mogućeg dogovora, no s obzirom na delikatnost situacije da ne dižemo prevelika očekivanja ili pak razočaranja, u međuvremenu ćemo iskomunicirati članstvo i da dođemo do konačnog stava prema mogućem sporazumu. Pitanje je vrlo važno kako za naše ljude u smislu realizacije sporazuma tako i za Vladinu stranu kako bi se to realiziralo, istaknuo je Pleša.

Idući sastanak je u srijedu i dobijemo li mandat da sindikati mogu potpisati sporazum to će onda biti samo tehničke naravi. Sporazum se, osim na državne službe, može odnositi samo na osnovicu u javnim službama u jednakoj visini, pojasnio je Pleša.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić također je rekao kako Vladinu ponudu tek trebaju dobiti i o njoj izvijestiti sindikalna tijela. Pregovori i dalje traju, nadamo se i želimo da idu u dobrom smjeru, no ne želimo biti taoci javnim službama ni bilo kojim drugima. Mi smo državne službe, specifični smo, radimo za sebe i napravit ćemo najbolje što možemo za naše članove i u srijedu je nastavak u 10 sati. Očekujemo pismenu ponudu i tada ćemo znati je li nam prihvatljiva ili ne.

Upitan za pojašnjenje svoje jutrošnje izjave da ne žele bit taoci javnih službi, Jagić je rekao kako su se već neke stvari mogle dogovoriti. “Mi (državne službe) smo već godinama u puno lošijem i slabijem položaju od javnih službi i to nikako da shvati ni jedna vlada do sada”, ustvrdio je Jagić.

Predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić rekao je da nisu došli do konačne ponude ni dogovora, ali da su na dobrom putu i da moraju iskomunicirati članstvo te da su u srijedu ponovno sastaju i izrazio nadu da će doći do konačnog dogovora. Pregovori idu u dobrom smjeru, iako ne možemo reći da smo postigli dogovor, dodao je.

Možda vam se svidi