Održan drugi sastanak Vlade RH i sindikata državnih službi

od admin
Osnovica i božićnica
Nastavljeni pregovori predstavnika Vlade RH i predstavnika sindikata državnih službenika o povećanju osnovice plaće u državnim službama i isplate božićnica za 2016.g.

U utorak, 13.prosinca 2016., u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava,  održan je drugi po redu sastanak pregovaračkog odbora sindikata državnih službi i  pregovaračkog odbora Vlade RH na temu osnovice plaće u državnoj službi.

Na zahtjev ministra rada i mirovinskog sustava, predstavnica radne skupine Vlade RH iznijela je glavni i ključni zaključak s održanog sastanka radne skupine vezan za pravnu valjanost sporazuma o povećanju osnovice plaće od 6% u državnoj službi s kojim je potvrđeno da je sporazum u potpunosti pravno valjan što je pregovarački odbor Vlade RH i prihvatio. Predstavnici Vlade RH upoznali su sindikate državnih službi s detaljima i razlozima prekidanja pregovora sa sindikatima javnih službi te nam dali na znanje da su planirali u slučaju dogovora sa sindikatima javnih službi ponuditi iste uvijete i sindikatima državnih službi.

Nakon kraće rasprave, u ime Carinskog sindikata Hrvatske, upoznao sam predstavnike Vlade RH s time da mi kao sindikat očekujemo ispunjenje obveze povećanja osnovice plaće od 6% što proizlazi iz Sporazuma. S obzirom da Vlada RH ni ovaj put nije imala konkretne prijedloge o izvršenju obveza iz Sporazuma zatražio sam od predstavnika Vlade da se izjasne po tom pitanju te iznesu prijedloge. Nakon pauze koju su uzeli predstavnici Vlade RH zbog konzultacija izvijestili su predstavnike sindikata kako u ovom trenutku ne mogu iznijeti konkretne prijedloge o načinu ispunjenja obveze te predložili slijedeći sastanak 16.prosinca 2016. na kojem će izaći s ponudom sindikatima s čime su se predstavnici sindikata složili.

Dogovorena je isplata božićnica za 2016.g. državnim službenicima i namještenicima no s obzirom da Vlada RH nije planirala sredstva za isplatu božićnica nije definiran datum isplate.

Predsjednik CSH

Rino Štorić

Možda vam se svidi