Započeli pregovori Vlade RH i sindikata državnih službi na temu sporazuma o osnovici plaća u državnim službama

od admin
25.studenog 2016.g. u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je sastanak Pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata državnih službi, potpisnika Sporazuma o osnovici plaća u državnim službama.

Na prijedlog Vlade RH osnovana je radna skupina koja bi napravila izračun o potrebnim sredstvima u svrhu ispunjenja obveza iz sporazuma. Radnu skupinu, pored predstavnika Vlade RH, čine predstavnici  Sindikata policije Hrvatske, Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama te Carinskog sindikata Hrvatske.

U utorak, 29. studenog 2016.g., održan je sastanak radne skupine koja je osnovana na sastanku pregovaračkog odbora Vlade RH i sindikata državnih službi. Unatoč dogovoru, na sastanku se nije razgovaralo o visini potrebnih sredstava za vraćanje 6% osnovice koja je 2009.g. umanjena, već su predstavnici Vlade pokušali uvjeriti predstavnike sindikata kako sporazumi koje imamo nisu pravno valjani. Jasno se dalo zaključiti kako je moguć i vrlo izgledan prijedlog Vlade da se vraćanje osnovice od 6% postepeno isplaćuje naredne četiri godine i to 1,5% godišnje kao i to da Vlada nema namjeru isplatiti Božićnice za 2016.g. Predstavnici  reprezentativnih sindikata koji su bili dio radne skupine podržali su takav prijedlog te su spremni na  dogovore. Carinski sindikat Hrvatske ne može i neće podržati takav prijedlog, posebno ne prije nego se riješe zahtjevi CSH po pitanju reprezentativnosti i visini koeficijenata složenosti poslova, te ćemo se do samoga kraja boriti u ime onih koji su nam svoje povjerenje dali.

Možda vam se svidi