Održan sastanak s ravnateljem Carinske uprave

od admin
Dana 08.studenog 2016. godine predsjednik CSH i njegov zamjenik održali su sastanak s ravnateljem Carinske uprave, Hrvojem Čovićem.  Na sastanku su analizirani zahtjevi CSH o promjeni Zakona o Carinskoj službi.

CSH traži bolje i pravednije uređenje prava kod premještaja carinskih službenika, reguliranje prava kod  rada u turnusu, prava vezana za „beneficirani“ radni staž, prava službenika mobilnih jedinica, prava službenika Službi za trošarine i posebne poreze. Zatražili smo da Carinska uprava predvidi veća proračunska sredstva za plaćanje prekovremenog rada carinskih službenika.

Ujedno, CSH traži ukidanje disciplinskog suda Carinske uprave. Jedina smo državna služba koja ima disciplinski sud pored službeničkog suda. Dosadašnja iskustva pokazala su kako disciplinski sud Carinske uprave donosi kazne bez kriterija, kako službenici koji se žale nemaju pravnu sigurnost jer nakon što im Drugostupanjski sud ili Upravni sud uvaži žalbu i predmet vrati na Prvostupanjski sud dobivaju drastične kazne, pa i kazne otkaza.

CSH smatra da nijedno pravo carinskih službenika u odnosu na druge državne službenike ne može biti uređeno na lošiji način kao što je trenutno slučaj. Budući da slijede izmjene Uredbe o ustrojstvu Carinske uprave i Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta, carinskih zvanja i vrijednosti koeficijenata složenosti poslova carinskih službenika, zatražili smo da se izmjene naprave u suradnji s CSH. Upoznali smo ravnatelja o detaljima održanog sastanka s ministrom financija i dogovoru o rješavanju problematike vezano za prava carinskih službenika, ali i o tome kako je rješavanje zastalo zbog promjena u Vladi RH i održavanja izbora.

Nadalje, upoznali smo ravnatelja da je CSH potpisnik Sporazuma o osnovici plaće, te da bi se sukladno potpisanom Sporazumu carinskim službenicima od 01.01.2017. godine trebala povećati osnovica za izračun plaće za 6 %. Vlada RH je imenovala pregovarački odbor za sklapanje izmjena i dopuna navedenog Sporazuma stoga CSH traži da se prije pristupa pregovorima održi sastanak s ministrom financija da bi se riješila otvorena pitanja prava carinskih službenika navedenih u zahtjevu koji je CSH uputio Ministarstvu financija još prije dvije godine, a najvažnije pitanje je ujednačavanje koeficijenata složenosti poslova carinskih službenika s koeficijentom složenosti poslova poreznih službenika. Zatražili smo od ravnatelja da nas podrži u našim nastojanjima te da čim prije održimo radni sastanak kod ministra financija s čime se ravnatelj složio.

Predsjednik CSH
Rino Štorić

Foto: Google Maps

Možda vam se svidi