Vi ste ovdje

Vijesti

SAMO PET ZEMALJA LOŠIJE OD NAS Piše: Dalibor Špadina/B.V. Kad završe školovanje, Hrvati rade za puno manje novca od ostalih Europljana. Poražavajući rezultati o cijeni rada u Hrvatskoj. (Dnevnik.hr) Prema podacima Eurostata u sat vremena zaradimo pet puta manje nego Luskembružani, tri puta manje od europskog prosjeka i gotovo upola manje od Slovenaca. Samo pet zemalja Unije ima nižu satnicu.

Kategorije - Sindikati

IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA Autor: Branko Podgornik (Novilist.hr) Hrvatske vlade provodile su reforme na teret građana i njihova životnog standarda. To je potvrdio i Europski sindikalni institut: realna vrijednost hrvatskih plaća i dalje je gotovo 8 posto niža nego prije krize.

Kategorije - Sindikati

OBAVLJENI NADZORI Autor: Gabrijela Galić Radnike poslodavci nisu prijavili na obavezno mirovinsko osiguranje, ili ih nisu prijavili na odgovarajuće radno vrijeme, ili radnici nisu imali dozvolu za rad u Hrvatskoj. Među njima je i 321 strani radnik što je u odnosu na 2016. čak 50% više (Novilist.hr) ZAGREB Inspektori rada tijekom prošle godine u obavljenim nadzorima kod poslodavaca otkrili su 1.216 radnika na obavljanju posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos.

Kategorije - Sindikati

PRELIMINARNI DOGOVOR Autor: Gabrijela Galić EP i Vijeće EU-a postigli preliminarni dogovor o izaslanim zaposlenicima (Novilist.hr) Europski parlament i Vijeće EU-a postigli su preliminarni dogovor o plaćama i uvjetima rada za izaslane radnike. Nakon što izmijenjena direktiva o izaslanim radnicima bude i formalno prihvaćena, što će biti uskoro, članice EU-a trebat će je u roku od dvije godine ugraditi u nacionalna zakonodavstva.

Kategorije - Sindikati

IZVJEŠĆE ETUI-a Hrvatski radnici u gorem položaju nego prije krize Autor: Gabrijela Galić Plaće su u Hrvatskoj lani porasle za 1,2 posto, ali uglavnom kao rezultat povrata osnovice javnim službama te povišica u sektorima u kojima nedostaje radne snage (NOVI LIST) Radnici u devet članica Europske unije - Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Belgiji, Grčkoj, Portugalu, Finskoj, Cipru i Hrvatskoj, u gorem su položaju nego prije krize, pokazuje jučer predstavljeni izvještaj Europskog sindikalnog instituta (ETUI) u kojem su prikupljeni i analizirani pokazatelji o radu - Benchmarking Working Europe 2018.

Kategorije - Sindikati

VELIKA MIROVINSKA REFORMA Autor: Nikola Sučec Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić prošli tjedan rekao je kako će mirovinska reforma biti gotova za nekoliko mjeseci te bi se do kraja godine trebala naći na izglasavanju u Saboru. Detalji reforme koji cure u medije govore o tome da ćemo uskoro raditi do 67. godine života, kako se sprema ukidanje nekih oblika beneficiranog staža te kako će se pooštriti kažnjavanje ranijeg odlaska u mirovinu (Tportal.hr) Prema postojećim zakonima, produljenje radnog vijeka na 67 godina trebalo bi početi 2038. godine, no reformom se ono predviđa već za 2033. godinu, što će zahvatiti sve rođene nakon 1966. godine. Dodatno, sve generacije rođene nakon 1962. godine nemaju pravo na dodatak od 27 posto uveden nakon što su se mirovine počele računati na prosjeku cijelog radnog vijeka, a ne samo na deset najboljih godina.

Kategorije - Sindikati

IMOVINSKA NEJEDNAKOST Autor: Branko Podgornik Među njima 11 ih ima neto imovinu veću od 100 milijuna dolara, prema procjeni Knight Franka. Hrvatska ima i 11.900 milijunaša »lakše kategorije« čija je imovina veća od milijun dolara. Ti se podaci ne odnose na ukupan broj hrvatskih bogataša, već na one prijavljene u domovini (Novilist.hr) ZAGREB Prošla je godina za najbogatije ljude bila vrlo uspješna, jer se gospodarstvo u svijetu posvuda oporavilo i dosegnulo stopu rasta od 3 posto, a burze su postigle rekordne vrijednosti u povijesti.

Kategorije - Sindikati

NHS/ETUC - Radnici u 9 zemalja zarađivali su manje u 2017. godini, nego što su zarađivali 2010. godine! Radi se o Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Belgiji, Grčkoj, Portugalu, Finskoj, Hrvatskoj i Cipru. Radnici u 6 od tih 9 zemalja – Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Belgiji, Grčkoj i Finskoj – zaradili su manje u 2017. nego u 2016. godine.

Kategorije - Sindikati

NOVI UGOVORI Sindikati prosvjedovali protiv smanjenja plaća radnicima Ako uprava HT ne prihvati zahtjeve sindikata, prosvjede ćemo nastaviti na Markovom trgu i ispred uprave Deutsche Telekoma u Bonnu, ističe Juko Cikojević (NOVI LIST) Sindikati u Hrvatskom telekomu (HT) prosvjedovali su jučer protiv neodgovornog ponašanja uprave, zbog otpuštanja ljudi i smanjenja plaća zaposlenima.

Kategorije - Sindikati

HRVATSKI TELEKOM Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević poručio je upravi kako žele pregovarati na ravnopravnim temeljima, da se prema hrvatskim radnicima ponaša isto kako i prema radnicima Deutsche telekoma (DT) u Njemačkoj i da ne koriste konzultantske kuće koje koštaju više od 20 milijuna kuna godišnje nego vlastite resurse (Novilist.hr) Iz Uprave Hrvatskog telekoma (HT) reagirali su u subotu na održani prosvjed radnika HT-a u Zagrebu protiv smanjenja plaća i otpuštanja te su izvijestili da je 94 posto zaposlenika potpisalo ugovor o radu prema novom modelu plaća što je, kako su poručili, jasan pokazatelj da su zadovoljni navedenim modelom koji im omogućava i do 30 posto veće plaće.

Kategorije - Sindikati

OD IDUĆE GODINE Autor: Gabrijela Galić S obzirom na rastući trend atipičnih i uglavnom nesigurnih oblika rada, EK želi ojačati socijalnu sigurnost radnika u takvim oblicima rada. Gotovo 40 posto građana Europe danas je ili samozaposleno, ili ima netipičan radni status, odnosno ne radi na neodređeno radno vrijeme i ne radi u punom radnom vremenu.

Kategorije - Sindikati

HSŠ/NHS - Nakon devet sjednica Pregovaračkih odbora Hrvatskih šuma d.o.o. i Hrvatskog sindikata šumarstva danas je potpisan novi Kolektivni ugovor za radnike Hrvatskih šuma d.o.o. kojim se reguliraju prava iz radnog odnosa u iduće četiri godine. Kolektivni su ugovor potpisali Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. i Ante Sabljić, član Uprave, a u ime Hrvatskog sindikata šumarstva predsjednik Željko Kalauz.

Kategorije - Sindikati

KLJUČNI IZAZOV AUTOR: Marina Klepo (JUTARNJI LIST) Potaknuti kritikama Europske komisije zbog izostanka reformi, iz Vlade su ovih dana najavili promjene u mirovinskom sustavu, međutim, radna skupina koja će se njima baviti još nije ni formirana, a prema informacijama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, bit će vrlo šarolika.

Kategorije - Sindikati

OBAVIJEST O ODRŽAVAJU PROSVJEDA ZBOG DRUŠTVENE NEODGOVORNOSTI UPRAVE HRVATSKOG TELEKOMA Vrijeme održavanja: 17.03.2018. godine u 11.00 sati Mjesto održavanja: Zagreb, Cvjetni trg (Trg Petra Preradovića 3) - ispred dućana Hrvatskog Telekoma Organizatori: - Nezavisni hrvatski sindikati (www.nhs.hr) - Krešimir Sever - Hrvatski sindikat Telekomunikacija (www.hst.hr)- Juko Cikojević - 099-33-66-011 - Republički sindikat radnika Hrvatske (www.rsr.hr) – Ivan Majdak - 098-47-60-05

Kategorije - Sindikati

NESIGURNA BUDUĆNOST AUTOR: Lucija Vranković, Iva Grubiša (JUTARNJI LIST) U Hrvatskoj je čak 60 posto radnih mjesta izloženo visokom riziku od automatizacije i kompjutorizacije, stoji u nedavnom Izvještaju Svjetske banke o razvoju, koji je u svoju analizu o uključivanju tehnologije na tržište rada uključio i ugledni Citibank.

Kategorije - Sindikati

ČEKAJU SE DETALJI Autor: Gabrijela Galić Pomicanje dobne granice za umirovljenje sa sadašnjih 65 na 67 godina života, veće kažnjavanje prijevremenog umirovljenja, ali i moguće ukidanje bonusa za duži ostanak u svijetu rada, samo su neke od promjena u mirovinskom sustavu (Novilist.hr) Ubrzavanje izjednačavanja dobi za odlazak u starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene i muškarce te potom i pomicanje dobne granice za umirovljenje sa sadašnjih 65 na 67 godina života, veće kažnjavanje prijevremenog umirovljenja, ali i moguće ukidanje bonusa za duži ostanak u svijetu rada, samo su neke od promjena u mirovinskom sustavu koje građani mogu očekivati od iduće godine.

Kategorije - Sindikati

(HRT) Trećinu svog mjesečnog budžeta prosječan Hrvat izdvaja za hranu - po tome smo rekorderi u Europskoj uniji. Po osobnoj potrošnji na samom smo dnu, siromašnija od nas je jedino Bugarska. No od podataka Eurostata naše građane više zanimaju cijene na policama. A one neumoljivo rastu. Ne poskupljuje samo hrana iz mjeseca u mjesec, udar na džepove građana bit će i cijena komunalnih usluga, a moguće i transportajer raste i cijena nafte - očekuje se 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Kategorije - Sindikati

(SDLSN, 14. ožujka 2018.) Danas je u Zagrebu u prostorijama Hrvatskog veterinarskog instituta osnovana podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Dvadesetak novih članova SDLSN na osnivačkoj skupštini izabralo je tijela sindikalne podružnice pa je tako za sindikalnog povjerenika izabran Željko Mihaljević, za zamjenika sindikalnog povjerenika Tomislav Bedeković i Ljiljana Kraljza blagajnicu podružnice, a izabrano je i povjereništvo podružnice te nadzorni odbor.

Kategorije - Sindikati

ISTRAŽIVANJE ZAKLADE FRIEDRICH EBERT Žele živjeti u "uređenoj zemlji" gdje će se njihovo obrazovanje i rad cijeniti (GLAS SLAVONIJE) Mladi u Hrvatskoj, u dobi između 19 i 29 godina, većinom ne razmišljaju o emigraciji dok ne vide mogu li se snaći u svojoj zemlji, a među motivima za odlazak u inozemstvo ističu školovanje, stjecanje iskustava, osamostaljenje i upoznavanje drugih kultura, pokazuju to rezultati istraživanja predstavljenog u utorak u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert.

Kategorije - Sindikati

Autor: Lider/Hina Premijer Andrej Plenković u utorak je primio glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata Luca Visentinija, a razgovaralo se inicijativi Konfederacije o povećanju plaća na europskoj razini, potrebi poboljšanja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, kao i predstojećoj mirovinskoj reformi.

Kategorije - Sindikati

Stranice